قیمت ماشین در کشور ما روزبه‌روز بالاتر می‌رود. افراد چند سال پیش می‌توانستند با چند ده میلیون صاحب اتومبیل شوند. اما این اواخر قیمت همان خودروها به چند صد میلیون رسیده است. با این شرایط، اگر در گذشته داشتن بیمه خودرو یک انتخاب لاکژری بود؛ در شرایط امروز یک انتخاب هوشمندانه است. شرکت‌های بیمه در ایران دو بیمه شخص ثالث و بیمه بدنه را تحت عنوان بیمه خودرو صادر می‌کنند. بیمه بدنه چیست؟ در این پست می‌خواهیم به این پرسش بپردازیم.

بیمه بدنه چیست؟

بیمه بدنه یکی از بیمه‌های اتومبیل است. این بیمه‌نامه به‌شکل اختیاری در شرکت‌های بیمه به فروش می‌رسد. طبق قرارداد بیمه اختیاری ماشین، بیمه‌گر در ازای دریافت حق‌بیمه بیمه‌گزار را تحت پوشش‌های اصلی و اضافی بیمه‌نامه قرار می‌دهد.

مزایای خرید بیمه بدنه

برخی با داشتن بیمه شخص ثالث دیگر در خرید بیمه بدنه شک می کنند. یکی از عللش این است که از مزیت‌های این بیمه بی‌خبرند. مزایای خرید بیمه بدنه چیست؟ در ادامه مهم‌ترین مزایای خرید این بیمه‌نامه را برایتان بیان می‌کنیم:

  • خسارت خودروی مقصر را پرداخت می‌کند.
  • اگر راننده مقصر از صحنه تصادف فرار کرده باشد؛ خسارت شما توسط بیمه بدنه خودتان پرداخت می‌شود.
  • اگر خودروی شما در دسته خودروهای نامتعارف باشد. بیمه شخص ثالث در چنین شرایطی بخش کوچکی از هزینه خسارت را پرداخت می‌کند. در صورتیکه، بیمه بدنه داشته باشید بقیه خسارت را هم می‌توانید از بیمه‌گر مطالبه کنید.

پوشش‌های بیمه بدنه چیست؟

این بیمه‌نامه خطرات اصلی و اضافی را تحت پوشش قرار می‌دهد که در ادامه آنها را معرفی می‌کنیم. خسارت بیمه‌گزار در ازای پرداخت حق‌بیمه تا سقف تعهدات مورد توافق در بیمه‌نامه جبران می‌شود.

پوشش‌های اصلی بیمه بدنه

بیمه‌گر پوشش‌های  زیر را در قالب پوشش‌های اصلی ارائه می‌دهد.

آسیب در اثر حوادث:

این بیمه‌نامه هرگونه خسارت ناشی از تصادف ماشین با اجسام اعم از ثابت و متحرک را جبران می‌کند. جبران خسارت سقوط یا واژگونی خودرو هم در این پوشش قرار می‌گیرد.

آسیب در اثر سوانح طبیعی:

این پوشش هرگونه آسیب در اثر سوانحی چون آتش‌سوزی، صاعقه و انفجار را جبران می‌کند.

سرقت کلی:

اگر اتومبیل شما به سرقت برود؛ مشمول دریافت این خسارت می‌شوید. البته طبق قانون بیمه بدنه برای ارائه درخواست به بیمه‌گر و دریافت خسارت باید حداقل یک ماه از زمان سرقت ماشین گذشته باشد.

خسارت ناشی از انتقال و نجات خودرو:

گاهی اوقات مالک خودرو در اثر سانحه‌ای مجبور می‌شود خودرو خود را انتقال دهد. چنانچه در حین عملیات نجات، ماشین آسیب ببیند؛ این خسارت تا سقف مورد توافق در بیمه‌نامه به بیمه‌گزار پرداخت می‌شود.

خسارت باتری و لاستیک:

گاهی اوقات در اثر حادثه باتری و لاستیک خودرو از بین می‌رود. در این شرایط بیمه‌گر تا سقف تعیین شده در بیمه‌نامه آن را جبران می‌کند. معمولا این سقف حدود 50 درصد قیمت نو لاستیک و باتری تعیین می‌شود.

پوشش‌های فرعی بیمه بدنه

پوشش‌های فرعی بیمه بدنه چیست؟ به این پوشش‌ها، پوشش الحاقی یا اضافی هم می‌گویند. بیمه‌گزار می‌تواند با پرداخت حق‌بیمه بیشتر از این پوشش‌ها هم بهره‌مند شود. با خرید پوشش‌های فرعی می‌توانید با خیال راحت‌تر از رانندگی با ماشین چند صد میلیونی خود لذت ببرید. شرکت‌های بیمه پوشش‌های حداکثری زیر را تحت عنوان پوشش بیمه بدنه ارائه می‌دهند.

سرقت درجا:

اصطلاح سرقت درجا در قراردادهای بیمه به سرقت لوازم خودرو اشاره دارد. در صورت سرقت قطعات و لوازم فابریک خودرو، شما می‌توانید از شرکت بیمه تقاضای دریافت خسارت کنید. در هنگام عقد قرارداد با شرکت‌های بیمه به سقف تعهدات این پوشش دقت کنید. حداکثر سقف جبران این خسارت در هر شرکت متفاوت است. به علت بالارفتن آمار دزدی قطعات اتومبیل، کارشناسان بیمه توصیه می‌کنند که این پوشش را حتما به بیمه‌نامه اضافه نمایید.

بلایای طبیعی:

در پوشش اصلی بیمه بدنه بخشی از سوانح طبیعی تحت پوشش قرار می‌گرفت. در این پوشش خسارت ناشی از حوادثی چون سیل، زلزله، رانش زمین و سایر بلایا هم جبران می‌شود. اگر در تهران یا مناطقی ساکن هستید که احتمال رخ دادن این بلایا بالا است، حتما این پوشش را هم انتخاب کنید.

پوشش پاشیده شدن رنگ، مواد شیمیایی و اسیدی:

این پوشش، یکی از ارزان‌ترین پوشش‌های بیمه بدنه است. در اثر پاشیده شده مواد شیمیایی، رنگ بدنه خودرو آسیب می‌بیند. به همین دلیل اکثر بیمه‌گزاران بیمه بدنه این پوشش را به بیمه‌نامه خود اضافه می‌کنند.

شکست شیشه:

اگر شیشه اتومبیل شما در اثر گرم و سرد شدن دما بشکند؛ این پوشش خسارت شما را جبران می‌کند. معمولا خودروهایی مانند پراید، سمند و پژو دچار این اتفاق می‌شوند. دقت کنید که چنانچه شکست شیشه اتومبیل در اثر برخورد اجسام خارجی باشد؛ بیمه‌گر تعهدی نسبت به پرداخت خسارت ندارد.

پوشش ایاب و ذهاب:

اگر خودرو بیمه‌گزار در اثر خطرات اصلی-پوشش اصلی بیمه‌نامه- دچار خسارت شود؛ هزینه ایاب و ذهاب او توسط بیمه پرداخت می‌شود.

پوشش نوسانات قیمت:

یکی از عوامل اصلی در تعیین مقدار خسارت پرداختی بیمه به بیمه‌گزار، ارزش خودرو است. در سال‌های اخیر خودروها نوسانات شدید قیمتی را تجربه کرده‌اند. مثلا پراید 9 میلیونی در یک جهش به بالای صد میلیون رسید. اگر مالک خودرو در هنگام عقد قرارداد این پوشش را انتخاب کند، بیمه‌گر این نوسانات را در تعیین مقدار خسارت محاسبه می‌کند. یعنی سرمایه بیمه‌شده به قیمت روز حساب می‌شود و سقف خسارت پرداختی مطابق آن افزایش می‌یابد.

پوشش کشیده شدن میخ روی بدنه:

بعضی شرکت‌های بیمه مانند شرکت بیمه ایران این پوشش را ارائه می‌دهند.

استهلاک:

اگر خودرویی در مدت اعتبار بیمه‌نامه دچار استهلاک مثلا در اثر تصادف- شود، این پوشش خسارت‌های ناشی از آن را جبران می‌کند. پوشش استهلاک برای افت قیمت خودرو هم به کار می‌آید.

پوشش حذف فرانشیز:

فرانشیز، درصدی از هزینه خسارت است که توسط بیمه‌گزار پرداخت می‌شود. اگر پوشش حذف فرانشیز را انتخاب کنید؛ در صورت بروز خسارت پرداخت همه هزینه‌ها به عهده بیمه‌گر است.

پوشش ترانزیت:

پوشش ترانزیت برای کسانی است که قصد اقامت دائم یا موقت در خارج از کشور را دارند. اگر این افراد بخواهند خودروی خود را از کشور خارج کنند؛ این پوشش در مدیریت هزینه‌ها به کمک‌شان می‌آید. توجه کنید که پوشش سرقت کلی و سرقت درجا در خارج از کشور اعتبار ندارد.

آزمایش تست سرعت و مسابقات اتومبیل‌رانی

اگر از خودروی خود برای شرکت در مسابقات اتومبیل‌رانی یا تست سرعت استفاده می‌کنید، این پوشش هزینه‌های ناشی از حوادث احتمالی را پوشش می‌دهد.

نکته مهم: در هنگام انتخاب شرکت بیمه حتما به متن قرارداد بیمه دقت کنید. برخی از شرکت‌ها همه این پوشش‌ها را ارائه نمی‌دهند.

استثنائات بیمه بدنه

هر بیمه‌ای برخی از موارد را پوشش نمی‌دهد. استثنائات بیمه بدنه چیست؟ بیمه‌گر در قبال خسارت‌های زیر مسئولیتی ندارد:

  • خسارت ناشی از جنگ، شورش، اعتصاب و تهاجم.
  • خسارت ناشی از مصرف الکل، مواد مخدر و روان‌گردان.
  • خسارت عمدی ایجاد شده توسط بیمه‌گزار، راننده یا سایر افراد ذینفع در بیمه‌نامه.
  • خسارت مستقیم یا غیرمستقیم ناشی از تشعشعات و انفجارات هسته‌ای.
  • خسارت ناشی از بکسل کردن خودروی دیگر.
  • خسارت ناشی از حمل بار غیرمجاز.
  • خسارت بخش الکتریکی و الکترونیکی به دلیل نقص کارکرد.
  • خسارت وارد شده به خودرو در اثر فرار از پلیس.
  • خسارت وارد شده به اتومبیل با راننده بدون گواهینامه.

اگر می‌خواهید اطلاعات کاملتری در زمینه بیمه بدنه بدست آورید به لینک زیر مراجعه کنید.

منبع: همه چیز درباره بیمه بدنه خودرو